Παλαιότερα όταν έπρεπε να σκεφτούμε πιο τμήμα ενός υπολογιστή έπρεπε να αναβαθμίσουμε πρώτα έτσι ώστε να δούμε την μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση στις επιδόσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος, το μυαλό όλων πήγαινε στην μνήμη RAM. Πράγματι στην εποχή των συστημάτων Pentium, Pentium Dual Core και Windows XP, Windows Vista η προσθήκη μνήμης RAM, όπως για παράδειγμα ο διπλασιασμός της από τα 512MB στο 1GB ή από το 1GB στα 2GB, έδινε «αέρα» στο μηχάνημά μας που επιτέλους «ανάσαινε» και πήγαινε κάπως πιο γρήγορα. Πλέον, η καλύτερη αναβάθμιση είναι η προσθήκη μιας μονάδας αποθήκευσης τεχνολογίας SSD (Solid State Drive). Τι θα κερδίσετε; Περισσότερη αξιοπιστία, λιγότερο θόρυβο, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και ταχύτητα. Αλλά μιλάμε πραγματικά για ταχύτητα! Όσοι ενδιαφέρεστε για το γιατί και το πώς συνεχίστε να διαβάζετε. Οι υπόλοιποι ξεκινήστε την έρευνα αγοράς.

"Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι εξαιρετικά σημαντική ενέργεια και είναι αναγκαίο να γίνεται τακτικά από όλους τους χειριστές υπολογιστών, εφόσον επιθυμούν να διασφαλίσουν τις αποθηκευμένες εργασίες τους από πιθανή απώλεια". Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από τη σελίδα 44 του βιβλίου μαθητή της Πληροφορικής Α΄ Γυμνασίου.

"Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" λέει μια παροιμία. Και πράγματι ένας τέτοιος δάσκαλος θα αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή. Φανταστείτε τον εαυτό σας για παράδειγμα που μιλάει συνεχώς στους μαθητές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε αυτό, που τους πιπιλάτε τα αυτιά με λέξεις και φράσεις όπως κυβερνοεκφοβισμός (cyber bullying), κλοπή ταυτότητας, ιδιωτικότητα, προστασία προσωπικών δεδομένων και τους ζαλίζετε με συμβουλές-ατάκες του στυλ "Σκέψου πριν δημοσιεύσεις", "Διάβαζε τα 'ψιλά' γράμματα", "Τα εν οίκω μη εν δήμω", "Θα ήθελες να συμβεί το ίδιο σε εσένα;" κ.ο.κ. να ανεβάζετε φωτογραφίες ή βίντεο με τους μαθητές στο Διαδίκτυο και να εκθέτετε έτσι τα προσωπικά τους δεδομένα σε κοινή θέα και τους ίδιους τους μαθητές σας σε κινδύνους.

Ή μήπως θα έπρεπε να είναι το ανάποδο: Δύσκολο να το μαντέψει κάποιος και εύκολο να το θυμάσαι. Και αν είναι έτσι γιατί συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν το αντίθετο; Αναφερόμαστε στους κωδικούς ασφαλείας (passwords) και την αφορμή μας την παρείχε ένα κόμικ που φαίνεται παρακάτω. Σύμφωνα με αυτό βάζουμε τους ανθρώπους να δημιουργούν πολύπλοκους και δύσκολους κωδικούς που ενώ δεν μπορούν να θυμούνται είναι τελικά εύκολο να παραβιασθούν.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) πρόσφατα εγκαινίασε δύο νέες υπηρεσίες που απευθύνονται στους χρήστες του. Πρόκειται για την νέα υπηρεσία Τηλεδιασκέψεων - Τηλεκπαιδεύσεων και για την υπηρεσία Διαμοιρασμού Αρχείων που αντικαθιστά την παλιά υπηρεσία "Προσωπικός Χώρος Αρχείων".

Οι κωδικοί ασφαλείας (passwords) είναι σαν τις πόρτες της καθημερινής μας ζωής. Πόρτες που όποιος τις ανοίξει φτάνει στα δεδομένα μας. Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές. Μπορείτε να αφήσετε τα δεδομένα σας τελείως ξεκλείδωτα ή να δημιουργήσετε ένα επίπεδο ασφαλείας αντίστοιχο του θησαυροφυλακίου των Η.Π.Α. στο Fort Knox. Για να πετύχετε το τελευταίο δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα ή πολύ κόπο, απλώς πρέπει να διαλέξετε έναν ασφαλή κωδικό ασφαλείας.

Τι πιο συνηθισμένο; Ξεχάσατε τον κωδικό σας. Ε, απλώς πατάμε εκεί που λέει "Ξέχασα τον κωδικό μου" και θα μας σταλεί ένα mail με ένα σύνδεσμο όπου μπορούμε να θέσουμε καινούριο κωδικό. Αλλά για μισό λεπτό, δεν υπάρχει πουθενά επιλογή "Ξέχασα τον κωδικό μου"! Και πολύ σωστά αν πρόκειται για τον κωδικό σας ως Super User, δηλαδή με όνομα χρήστη administrator, στον δικτυακό τόπο Joomla που συντηρείτε (προσωπικό ή του σχολείου σας).

Ως γνωστόν οι administrators δεν πρέπει να ξεχνάνε τους κωδικούς τους. Όλοι οι χρήστες μπορούν να είναι όσο ξεχασιάρηδες θέλουν και υπάρχει πάντα ο διαχειριστής (administrator) για να τους ξελασπώσει. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης ξεχάσει τον κωδικό του, ο διαχειριστής μπορεί να συνδεθεί στο back-end και από την διαχείριση χρηστών να του αποδώσει καινούριο κωδικό. Αλλά ο ίδιος ο administrator δεν κάνει να ξεχάσει τον κωδικό του και δεν προβλέπεται τρόπος ανάκτησής του (αφού πολύ πιθανόν να μην έχετε ορίσει άλλους χρήστες ως διαχειριστές και κανένας χρήστης να μην μπορεί πλέον να συνδεθεί στο back-end). Έλα, όμως που εσείς δεν είστε επαγγελματίας και τον ξεχάσατε. Οπότε τι κάνετε; Ακολουθείτε τα βήματα: