Οι κωδικοί ασφαλείας (passwords) είναι σαν τις πόρτες της καθημερινής μας ζωής. Πόρτες που όποιος τις ανοίξει φτάνει στα δεδομένα μας. Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές. Μπορείτε να αφήσετε τα δεδομένα σας τελείως ξεκλείδωτα ή να δημιουργήσετε ένα επίπεδο ασφαλείας αντίστοιχο του θησαυροφυλακίου των Η.Π.Α. στο Fort Knox. Για να πετύχετε το τελευταίο δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα ή πολύ κόπο, απλώς πρέπει να διαλέξετε έναν ασφαλή κωδικό ασφαλείας.

Όπως στην κανονική ζωή κακόβουλοι άνθρωποι θέλουν να μπουν παράνομα στο σπίτι σας έτσι συμβαίνει και στον ηλεκτρονικό κόσμο όπου κακόβουλοι άνθρωποι (ή κακόβουλα προγράμματα που ελέγχονται από κακόβουλος ανθρώπους) επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Οι κωδικοί ασφαλείας υπάρχουν για να σας προστατέψουν. Οι καλοί κωδικοί ασφαλείας είναι αυτοί που είναι δύσκολο να τους μαντέψει ή να τους βρει κάποιος άλλος αλλά ταυτόχρονα είναι εύκολο για εσάς να τους θυμάστε. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να πετύχετε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας.

12 συμβουλές για καλούς κωδικούς ασφαλείας
  1. Μην χρησιμοποιείτε προφανείς λέξεις ή παραλλαγές τους όπως τα password, secret, code κ.λ.π. όπως και οποιαδήποτε σκέτη λέξη του λεξικού καθώς είναι εύκολο να τις μαντέψει κάποιος, να ανακαλυφθούν ή να βρεθούν με δοκιμές.
  2. Μην χρησιμοποιείτε μοτίβα του πληκτρολογίου όπως τα qwerty, asdfg, 54321 κ.λ.π.
  3. Μην χρησιμοποιείτε προσωπικά σας στοιχεία που είναι γνωστά σε άλλους ανθρώπους όπως ο αριθμός του κινητού σας, ο αριθμός της ταυτότητάς σας, η ημερομηνία γέννησής σας, το όνομα του κατοικιδίου σας κ.λ.π.
  4. Χρησιμοποιήστε συνδυασμό από πεζά γράμματα, κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Φροντίστε αυτά τα είδη χαρακτήρων να μην είναι με κάποια σειρά (π.χ. πρώτα πεζά γράμματα και μετά σύμβολα κ.ο.κ.) αλλά ανακατεμένα.
  5. Φροντίστε το password σας να έχει μέγεθος τουλάχιστον έξι (6) χαρακτήρες. Ένας κωδικός οχτώ (8) με δώδεκα (12) χαρακτήρες είναι το κατάλληλο μέγεθος.
  6. Χρησιμοποιείστε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε έναν από τους σημαντικούς σας λογαριασμούς. Έτσι, αν κάποιος ανακαλύψει έναν κωδικό σας δεν θα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ολόκληρο τον ηλεκτρονικό σας κόσμο.
  7. Αλλάξετε τακτικά τους κωδικούς ασφαλείας που χρησιμοποιείτε. Έτσι περιορίζετε την πιθανότητα κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα ή τους λογαριασμούς σας χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
  8. Μην χρησιμοποιείτε κωδικούς που σας έχουν προτείνει άλλοι άνθρωποι. Προφανώς αν το κάνετε, αυτοί οι άλλοι θα ξέρουν τον κωδικό σας.
  9. Φροντίστε οι επιλογές ανάκτησης των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες που διατίθενται να είναι ενημερωμένες και ταυτόχρονα να μην είναι προφανείς. Σε πολλές υπηρεσίες μπορείτε να δώσετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας για να σας σταλεί ένας κωδικός σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Αν σας ζητηθεί να επιλέξετε μια ερώτηση για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας προτιμήστε να δημιουργήσετε τη δική σας ερώτηση ή προσπαθήστε να επιλέξετε μία ερώτηση την απάντηση της οποίας γνωρίζετε μόνο εσείς. Η απάντηση δεν πρέπει να αφορά κάτι που θα μπορούσε να ανακαλύψει ο οποιοσδήποτε κάνοντας απλά μια αναζήτηση στις πληροφορίες που έχετε δημοσιεύσει σε προφίλ κοινωνικών δικτύων, ιστολόγια ή άλλα μέρη. Μπορείτε να ακολουθήσετε την συμβουλή στο τέλος του άρθρου για να κάνετε την απάντησή σας μοναδική, αλλάζοντας τον τρόπο καταχώρισής της, ώστε να μην μπορεί να ανακαλυφθεί από κάποιον άλλον.
  10. Φροντίστε ο κωδικός σας να είναι εύκολος στο να τον πληκτρολογήσετε καθώς αν σας παίρνει πολλή ώρα η πληκτρολόγησή του κάποιος που στέκεται δίπλα σας μπορεί να τον δει (ακούγεται πολύ ντετεκτιβίστικο αλλά φύλαγε τα... password σου για να έχεις τα μισά!)
  11. Μην αφήνετε σημειώματα με τους κωδικούς σας σε εμφανή μέρη στο γραφείο ή το σπίτι καθότι εύκολα κάποιος μπορεί να τους δει. Μην μαζεύετε όλους τους κωδικούς σας σε ένα αρχείο. Αν επιλέξετε να το κάνετε γιατί δεν μπορείτε να τους θυμάστε τουλάχιστον μην δώσετε κάποιο προφανές όνομα στο αρχείο, όπως "passwords", αλλά κάτι άλλο που να μην αποκαλύπτει το περιεχόμενό του.
  12. Οι κωδικοί ασφαλείας είναι πάντα προσωπικοί. Μην τους δίνετε σε άλλους ανθρώπους.
Συμβουλή για δύσκολους κωδικούς που απομνημονεύονται εύκολα

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φτιάχνουν έναν καλό κωδικό ασφαλείας, ακολουθώντας τις συμβουλές παραπάνω, μετά δυσκολεύονται να τον θυμούνται και πολλές φορές τον ξεχνάνε και πρέπει να ανεχθούν τη βάσανο της ταυτοποίησής τους για να τους δοθεί νέος κωδικός. Ακολουθήστε το εξής κόλπο: Ξεκινήστε με μια απλή τυχαία φράση όπως το I hate Miley Cyrus και αρχίστε να αλλάζετε τα γράμματα με αριθμούς και σύμβολα και κάνοντας κάποια πεζά κεφαλαία και ανάποδα. Μπορείτε να παραλείψετε κάποια γράμματα ή να χρησιμοποιήσετε τη φωνητική γραφή των αγγλικών. Για παράδειγμα η προηγούμενη φράση γίνεται h@t3m1Li(yRu5

Ελέγξτε την ισχύ του κωδικού σας

Οι περισσότερες υπηρεσίες στις οποίες πρέπει να έχετε κωδικό, όταν τον δημιουργείτε, σας ενημερώνουν για το πόσο ισχυρός είναι, για το πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να τον μαντέψει κάποιος ή να τον ανακαλύψει αυτόματα ένα πρόγραμμα υπολογιστή που δοκιμάζει λέξεις και συνήθεις συνδυασμούς. Φροντίστε να δημιουργείτε, αν γίνεται πάντα, ισχυρούς κωδικούς (strong ή very strong ή excellent). Αν η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε δεν σας ενημερώνει για την ισχύ του κωδικού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον μετρητή ισχύος κωδικών ασφαλείας (password strength checker) από τους ελεύθερα διαθέσιμους στο διαδίκτυο.