Οι εξελίξεις στην Πληροφορική και γενικότερα στους υπολογιστές κινούνται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που η γλώσσα που γενικά είναι ένα 'δυσκίνητο' εργαλείο που αντιστέκεται στις αλλαγές αδυνατεί να τις προλάβει. Ιδιαίτερα στην Πληροφορική, οι εξελίξεις γεννιούνται σε αγγλόφωνες χώρες και η μετάφραση των αγγλικών όρων στα ελληνικά αποδεικνύεται δύσκολος γρίφος.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί άντε τώρα να μεταφράσεις το "Tagged". Παρεμπιπτόντως πρόκειται για ταινία μικρού μήκους (περίπου 17 λεπτών) που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να διδάξετε στους μαθητές σας θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Και ευτυχώς παρέχεται υποτιτλισμένη στα ελληνικά.

Στον κόμβο του ΠΣΔ για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο επέλεξαν να μεταφράσουν το "Tagged" ως "Σταμπαρισμένοι". Εγώ θα προτιμήσω το "Στιγματισμένοι". Οι παλιοί γνωρίζουμε ότι tag (τουλάχιστον όσον αφορά τον κόσμο των υπολογιστών) είναι η ετικέτα. Μάλιστα χρησιμοποιούνταν (και χρησιμοποιείται) για να αποδοθούν ιδιότητες σε αντικείμενα που δεν εμπίπτουν σε μία μόνο κατηγορία. Για παράδειγμα, κάποιο κείμενο ανήκει αποκλειστικά σε μία μόνο κατηγορία αλλά μπορεί να έχει πολλές ετικέτες (tags) που περιγράφουν το περιεχόμενό του και μας δίνουν τη δυνατότητα να ομαδοποιήσουμε τα κείμενα με πολλούς διαφορετικού τρόπους (όπως π.χ. στα ιστολόγια ή στον παρόντα δικτυακό τόπο).

Με την έλευση των κοινωνικών δικτύων προέκυψε ως επικρατέστερη η ρηματική χρήση της λέξης στην έκφραση "tag someone" ή στα "ελληνικά" το "να κάνεις κάποιον tag". Έκφραση που σημαίνει ότι επισημαίνουμε την ύπαρξη ενός προσώπου με το όνομά του σε μια φωτογραφία. Βάζουμε δηλαδή ετικέτες στις φωτογραφίες σχετικά με το ποιους απεικονίζουν.

Η ταινία Tagged - Στιγματισμένοι παρέχεται και με ελληνικούς υπότιτλους και δεν ασχολείται με το tagging αλλά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν κάποιες διαδικτυακές συμπεριφορές και οι οποίες μπορεί να στιγματίσουν τους νέους και ιδιαίτερα τους έφηβους μαθητές μας.

Περίληψη

Όταν μια ομάδα φίλων από μαθήτριες Λυκείου δημοσιεύουν μια φήμη σχετικά με μια αντίζηλό τους ξεσπά μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν αφήνει κανένα ανέπαφο. Κυβερνοεκφοβισμός, sexting, κινηματογραφημένοι καβγάδες και η επακόλουθη αστυνομική επέμβαση. Θα αποφύγουν αυτές οι φίλες να Στιγματιστούν (Tagged) για πάντα;

Περισσότερα

Το Tagged (Στιγματισμένοι) αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Cybersmart της Αυστραλιανής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης (Australian Communications and Media Authority) και προτείνεται για μαθητές 14 ετών και άνω. Το Tagged συνοδεύεται από σχέδια μαθήματος και συναρπαστικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών-χαρακτήρων. Εξερευνά θέματα ασφάλειας και υπευθυνότητας προσωπικά του κάθε ατόμου αλλά και του περίγυρού του που είναι κρίσιμα για τη διατήρηση θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής φήμης στην ενηλικίωση.

Συγκεκριμένα το Tagged διαπραγματεύεται ζητήματα:

Sexting

Το sexting αναφέρεται στην αποστολή προκλητικών ή σεξουαλικών φωτογραφιών, μηνυμάτων ή βίντεο χρησιμοποιώντας γενικά ένα κινητό τηλέφωνο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την δημοσιοποίηση αυτού του περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η περίπλοκη σχέση ενός εφήβου με την εικόνα του σώματός του, την αναδυόμενη σεξουαλικότητά του και την προσωπική του ταυτότητα είναι αρκετά δύσκολο να εξηγηθεί και αν δημοσιοποιηθεί θα είναι με ένα γραφικό τρόπο.

Στο άγχος σεξουαλικές εικόνες να μεταδοθούν σε άγνωστους τρίτους και να είναι δύσκολο ή αδύνατο να διαγραφούν προστίθεται και η επιπλοκή ότι το να λαμβάνεις ή να μοιράζεις φωτογραφίες ενός ατόμου κάτω των 18, ακόμη και συναινετικά, σε εκθέτει σε μια σειρά σοβαρών νομικών επιπτώσεων. Στην Αυστραλία, οι φωτογραφίες αυτές θεωρούνται παιδική πορνογραφία και μπορεί (και έχουν) διωχθεί ως τέτοιες.

Ψηφιακής (Διαδικτυακής) Φήμης (Digital Reputation)

Η ψηφιακή φήμη, όπως και κάθε άλλη μορφή της φήμης, αναφέρεται στη γενικευμένη άποψη των άλλων για την ταυτότητα ενός ατόμου. Η ψηφιακή συνιστώσα αναφέρεται στα ίχνη των διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων, σχολίων και συμπεριφορών και πώς αυτά συνδυάζονται για να σχηματίσουν την συνολική εντύπωση για αυτό το άτομο.
Η ψηφιακή φήμη είναι εξίσου πραγματική, μακρόχρονη και σημαντική όσο και η γενική φήμη ενός ατόμου. Επηρεάζει την εικόνα του ατόμου και το πώς η ταυτότητά του και οι πεποιθήσεις του γίνονται κατανοητές.

Κυβερνοεκφοβισμού (Cyberbullying)

Ο κυβερνοεκφοβισμός συμβαίνει όταν το Διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται σκόπιμα και επανειλημμένα σε εχθρική συμπεριφορά που έχει σκοπό να βλάψει ή να αναστατώσει κάποιον. Ο κυβερνοεκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει όσους εμπλέκονται στο να αντιμετωπίσουν κοινωνικές, ψυχολογικές και ακαδημαϊκές δυσκολίες. Ο κυβερνοεκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή υβριστικών κειμένων ή email, την δημοσιοποίηση αγενών μηνυμάτων ή ακατάλληλων εικόνων στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, την επισήμανση (tagging) μη κολακευτικών, ιδιωτικών ή προσβλητικών εικόνων με το όνομα ενός ατόμου με σκοπό να το δυσφημίσουν ή να το βλάψουν, το να υποδύεσαι κάποιο άλλο άτομο στο Διαδίκτυο και τον διαδικτυακό αποκλεισμό άλλων.

Ελληνικό Περιεχόμενο

Όπως προείπαμε η ταινία Tagged μαζί με τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών-χαρακτήρων προσφέρονται και με ελληνικούς υπότιτλους. Επιπλέον υλικό για την ταινία Tagged (σχέδια μαθήματος, δραστηριότητες κ.λ.π. στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας) υπάρχει διαθέσιμο στα αγγλικά. Η δική μας συνεισφορά συνίσταται στην μετάφραση της Παρουσίασης του Tagged στα Ελληνικά και του Σχεδίου Μαθήματος (Πληροφοριακού Υλικού για τον Καθηγητή) της ταινίας Tagged στα Ελληνικά.

Καλά και ασφαλή σερφαρίσματα σε εσάς και τους μαθητές σας.