Στα πλαίσια υποστήριξης και ενθάρρυνσης των εκπαιδευτικών της Σάμου για συμμετοχή στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πέλλα-Πέλλη Παππά και ο Τεχνικός Υπεύθυνος του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Σάμου κ. Κατεβάογλου Στυλιανός υλοποίησαν μία τρίωρη εκπαιδευτική συνάντηση με σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο περιβάλλον προγραμματισμού Scratch.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διεξάγεται φέτος (2015-2016) για 2η χρονιά και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (Φ.14/1918/163030/Δ1/15-10-2015). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Ο γαλαξίας μας» και στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές Δημοτικού σε ομάδες των 3 έως 6 παιδιών δημιουργούν, συναρμολογώντας εξαρτήματα, κατασκευές-ρομπότ που εκτελούν-περιέχουν κάποιους αυτοματισμούς. Ο προγραμματισμός για τους αυτοματισμούς γίνεται με το δωρεάν προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.

Με το Scratch οι μαθητές ή/και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδραστικές ιστορίες, τα δικά τους παιχνίδια, κινούμενα σχέδια κ.τ.λ. και να τα μοιραστούν με άλλα άτομα στην διαδικτυακή κοινότητα του Scratch. Το Scratch βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, να αναπτύσσουν αναλυτική και συνθετική σκέψη και να συνεργάζονται με ομαδικότητα – ικανότητες απαραίτητες για όλους τους μαθητές. Το Scratch είναι έργο του MIT Media Lab, παρέχεται δωρεάν, είναι διαδικτυακό και στην πλατφόρμα του αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 11 εκατομμύρια έργα. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην πλατφόρμα του Scratch στο παλιότερό μας άρθρο «Η Logo σήμερα: Scratch» ενώ για την εκπαιδευτική ρομποτική και τον συνδυασμό της πλατφόρμας του Scratch με τον ρομποτικό σετ Lego WeDo μπορείτε να δείτε το άρθρο μας «WeDo SCRATCHing (ή στα ελληνικά: "Ξυνόμαστε")».

Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Οι κατασκευές που θα δημιουργήσουν οι μαθητές θα είναι με το εκπαιδευτικό πακέτο Lego WeDo που αποτελείται από τουβλάκια Lego, αισθητήρες και μοτέρ.

Λεπτομέρειες Επιμορφωτικές Συνάντησης

Η επιμορφωτική συνάντηση διεξάχθηκε την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 στο Εργαστήριο Πληροφορικής Α΄ του «Μαυρογένειου» ΕΠΑ.Λ. Σάμου, στις ώρες από 18:00 έως 21:00. Το πρόγραμμα της συνάντησης (που φυσικά δεν τηρήθηκε) είχε ως εξής:

  • 18:00-18:15 → Υποδοχή και γνωριμία συμμετεχόντων
  • 18:15-18:30 → Εισαγωγή στο Scratch
  • 18:30-18:45 → Κάρτες εξοικείωσης με το Scratch
  • 18:45-19:00 → Πρώτο έργο Scratch με χρήση 10 μπλοκ: «Ποιοι είμαστε;»
  • 19:00-19:30 → Δημιουργία αλληλεπιδραστικών ευχετήριων καρτών και παρουσίασή τους
  • 19:30-19:40 → Διάλειμμα
  • 19:40-20:30 → Δημιουργία σύνθετων έργων και παρουσίασή τους
  • 20:30-20:50 → Ανασκόπηση
  • 20:50-21:00 → Επόμενα Βήματα: Διαγωνισμός Ρομποτικής και Άλλα

Scratch... και μετά το σχολείο!

Το σχολείο τέλειωσε αλλά οι μαθήτριες δεν φαίνεται να το έχουν προσέξει. Είναι απασχολημένες με το να βρουν ένα λάθος στο παιχνίδι που φτιάχνουν στο Scratch. Πηγή: Creative Computing, ScratchEd team at the Harvard Graduate School of Education

Υλικό Επιμόρφωσης

Για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς (και για όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους) στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε κάποιο από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην επιμόρφωση (και δεν υπάρχει αλλού ή δεν είναι εύκολο να βρεθεί αλλού).

Άλλες Επιμορφώσεις

Ως συνέχεια αυτής της επιμόρφωσης διοργανώθηκε και μια συνάντηση με τον κ. Σομαλακίδη Ιωάννη, πρόεδρο του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας (WRO™ Hellas) την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και ώρες 13:00 με 14:30 στο Εργαστήριο Α΄ του «Μαυρογένειου» ΕΠΑ.Λ. Σάμου. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που την παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους διαγωνισμούς ρομποτικής, τις συσκευές-ρομποτικά σετ που χρησιμοποιούνται, τα λογισμικά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στους διαγωνισμούς και να επιλύσουν απορίες τους.