Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (European Network and Information Security Agency - enisa) αποτελεί έναν οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τη ικανότητά της και ειδικά των επαγγελματιών στο να αποφεύγουν, να διευθύνουν και να ανταποκρίνονται σε προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών. Η δημιουργία του αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι τα συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών είναι σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας και η ασφάλεια των δικτύων είναι απαραίτητη για την λειτουργία της Ψηφιακής Οικονομίας όσο ο ηλεκτρισμός και το νερό. Ο enisa αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας
των Δικτύων και Πληροφοριών και το ελληνικό παράρτημα του enisa εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, ο enisa δημιούργησε μια σειρά από αφίσες με συμβουλές για τους μαθητές μας καθώς και αφίσες με συμβουλές για τους γονείς τους. Δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι ούτε εμείς αφού για εμάς, τους συναδέλφους μας και γενικά όλους τους εργαζόμενους υπάρχουν αφίσες και βίντεο με περιεχόμενο σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών μας.
Οι μαθητές μας γνωρίζουν ήδη ότι "το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την αναζήτηση πληροφοριών, για ανακάλυψη νέων πραγμάτων, για διασκέδαση και επικοινωνία με τους φίλους σου". Αυτός που δεν γνωρίζουν ή ξεχνούν είναι ότι "όπως και στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να είναι και ένα επικίνδυνο μέρος". Οι 7 συμβουλές προς τους μαθητές μας έτσι ώστε η πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο να είναι ασφαλής έχουν ως εξής:
- Ποτέ μη δίνεις το όνομά σου ή τον κωδικό σου σε κανένα!
- Ποτέ μη δίνεις προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο, όνομα σχολείου, αθλητικό σωματείο).
- Οι ιοί των υπολογιστών μπορούν να μεταδοθούν διαδικτυακά τόσο εύκολα όσο και στον πραγματικό κόσμο! Να χρησιμοποιείς πάντα τοίχο ασφαλείας (firewall) και ενημερωμένο αντιβιοτικό πρόγραμμα (anti-virus).
- Σκέψου προσεκτικά τι θα γράψεις στο διαδίκτυο, αφού μπορεί να το διαβάσει κάποιος και μετά από 10 χρόνια!
- Μη συνομιλείς με αγνώστους και ποτέ μην κανονίσεις συνάντηση με κάποιον που δε γνωρίζεις!
- Αν κάποιος σε απειλεί διαδικτυακά, ενημέρωσε αμέσως τους γονείς και τους δασκάλους σου!
- Να είσαι ευγενικός και να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται και εκείνοι!
Οπότε:
Υπάρχει όμως υλικό με συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών σε μορφή αφισών και για τους γονείς. Στον σύνδεσμο που σας παρέχουμε μπορείτε να δείτε αφίσες με συμβουλές προς τους γονείς όπως το να μένουν μαζί με τα μικρά παιδιά τους κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο, να τους διδάξουν να είναι ευγενικά στο Διαδίκτυο, να θέσουν χρονικά όρια και κανόνες, να τοποθετούσουν τον υπολογιστή σε κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στα δωμάτια των παιδιών, να σιγουρεύονται ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και όχι το πραγματικό τους όνομα, να λένε στα παιδιά τους ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να αποσυρθούν εύκολα από το Διαδίκτυο και γενικά να ασχολούνται με τις δραστηριότητες των παιδιών τους στον ψηφιακό χώρο παρέχοντας στήριξη, συμβουλές και προστασία. Κάνοντας κλικ στις ελληνικές σημαίες (που υπάρχουν κάτω από κάθε μικρογραφία) μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση της αφίσας.
Πάμε και σε εμάς, τους συναδέλφους μας και γενικά όλους του εργαζόμενους. Εδώ, οι συμβουλές στοχεύουν σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών και δικτύων στον χώρο της εργασίας όπως η προστασία ευαίσθητων επιχειρησιακών ή και προσωπικών δεδομένων, η προστασία των κωδικών κ.λ.π. Μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε βίντεο που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων και των δικτύων. Τα βίντεο είναι σύντομα (μισό με ένα λεπτό το πολύ), χωρίς διαλόγους και προσπαθούν να είναι αστεία ή χαριτωμένα (δεν το πολυκαταφέρνουν αλλά τέλος πάντων). Επιλέγοντας τις ελληνικές σημαιούλες κάτω από τις μικρογραφίες τα μηνύματα στο τέλος των βίντεο θα είναι στα ελληνικά.
Για τους λιγότερο πολυμεσικούς υπάρχουν και αφίσες με καρτούν για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε πολιτικές ασφαλείας των πληροφοριών. Δυστυχώς οι αφίσες είναι διαθέσιμες σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά και όχι στα ελληνικά (αν και τα μηνύματα είναι αρκετά απλά και γίνονται κατανοητά και από τις εικόνες) αλλά για να μην μείνετε τελείως παραπονεμένοι μεταφράσαμε και σας παρέχουμε εδώ την αφίσα με τους δέκα χρυσούς κανόνες για την ασφάλεια των δεδομένων στα ελληνικά (9,64 MB).
Τέλος, υπάρχουν και επιπλέον αφίσες για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφαλείας πληροφοριών (πιο καλαίσθητες, χωρίς καρτούν) αλλά είναι πάλι σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά και όχι στα ελληνικά (αυτές δεν τις μεταφράσαμε).