Δείτε την απόφαση Φ.253/85476/Α5 του Υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίζεται ποιες σχολές ανήκουν σε κάθε επιστημονικό πεδίο καθώς και οι συντελεστές και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για κάθε ομάδα προσανατολισμού και επιστημονικό πεδίο. Στην απόφαση με θέμα «Ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων στα Επιστημονικά Πεδία του άρθρου 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 τ. Α΄) και συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων» (ΦΕΚ 995 τ.Β΄ - 29 Μαΐου 2015) καθορίζεται ότι:

  1. Η πρόσβαση στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας και Ζωής γίνεται με μειωμένους συντελεστές 0,9 και 0,4 από τις ομάδες προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (από την ομάδα προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών οι συντελεστές είναι κανονικά 1,3 και 0,7).
  2. Στις Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας η πρόσβαση γίνεται από το 1ο, το 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο.
  3. Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) εντάσσονται στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο.
  4. Οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου - ΑΣΤΕΚ και ΑΣΤΕΡ) εντάσσονται στο 1ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο.
  5. Οι Ανώτατες Σχολές Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) εντάσσονται στο 2ο επιστημονικό πεδίο.
  6. Δύο σχολές των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (ΑΕΑ) βρίσκονται στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ενώ οι υπόλοιπες έξι (Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης και Ιερατικών Σπουδών Αθήνας, Βελλάς, Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης) ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
  7. Στα τμήματα της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Κομοτηνή, Σέρρες, Τρίκαλα), Μουσικών Σπουδών (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Κέρκυρα), Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Θεσ/νίκη), Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα), Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Άρτα), Κινηματογράφου (Θεσ/νίκη) και Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Αθήνα) οι υποψήφιοι έχουν πρόσβαση και από τα πέντε επιστημονικά πεδία (όσοι πιστοί προσέλθετε).
  8. Στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ − Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ στη Ζάκυνθο η πρόσβαση είναι εφικτή από το 1ο, 2ο, 3ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (μας ξέφυγε ένα εδώ).
  9. Στα τμήματα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών στην Αθήνα και Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα Ιωάννινα οι υποψήφιοι μπορούν να εισαχθούν από το 1ο, 2ο ή 5ο επιστημονικό πεδίο.
  10. Στα τμήματα Γραφιστικής (Γραφιστική και Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών) και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας, στο Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου στην Καρδίτσα (ΤΕΙ Θεσσαλίας), στο Σχεδιασμού Και Τεχνολογίας Ένδυσης στο Κιλκίς, στο Κλωστοϋφαντουργών Πειραιά, στο Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (Ληξούρι), στο Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι) και στο Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο οι υποψήφιοι μπορούν να περάσουν από το 2ο ή το 5ο επιστημονικό πεδίο.
  11. Τα τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Κόρινθο εντάσσονται στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.
  12. Στο 1ο και 5ο επιστημονικό πεδίο εντάχθηκε το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο (όπως και το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στην Μυτιλήνη που αναφέρουμε παρακάτω στις σχολές Πληροφορικής)
  13. Τα τμήματα Βιολογίας σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στα Ιωάννινα, το τμήμα Βιοτεχνολογίας στην Αθήνα και το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα βρίσκονται στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο.
  14. Στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο θα βρείτε και τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Αθήνας και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής της Αθήνας.
  15. Στα ίδια επιστημονικά πεδία (2ο και 3ο) έχουν ενταχθεί τα τμήματα:
    1. Γεωπονίας Θεσσαλονίκης
    2. Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Βόλου
    3. Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Βόλου
    4. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου
    5. Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών Αθήνας
    6. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στην Αθήνα
    7. Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στην Αθήνα και
    8. Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Αμαλιάδα, Άρτα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Λάρισα και Φλώρινα.

Στρατιωτικές Σχολές

Οι στρατιωτικές σχολές λόγω του διαφορετικού περιεχομένου τους βρίσκονται σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Στον πίνακα που ακολουθεί συνοψίζουμε αυτή την κατανομή.

Στρατιωτικές Σχολές και Κατανομή τους σε Επιστημονικά Πεδία
Επιστημονικό ΠεδίοΣχολές
1ο - Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ − ΣΤΡΑΤΙΩΤ. ΝΟΜ. ΣΥΜΒ. (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
2ο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ) - ΟΠΛΑ
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ) - ΣΩΜΑΤΑ
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ)
ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ (ΣΙΡ)
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.)
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) – ΟΠΛΑ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) – ΣΩΜΑΤΑ
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΑΧΙΜΟΙ
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Τ.Υ.Α.)
ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ)
3ο - Επιστήμες Υγείας και Ζωής ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΣΑΝ)
ΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
5ο - Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Πληροφορική και Επιστήμες των Υπολογιστών

Για να σπουδάσεις πληροφορική ή επιστήμες των υπολογιστών χρειάζεται έφεση στο τζογάρισμα και φαντασία καθώς πρέπει να διαλέξεις μεταξύ 2ου και 5ου επιστημονικού πεδίου. Άλλες σχολές βρίσκονται μόνο στο 2ο επιστημονικό πεδίο, άλλες μόνο στο 5ο και άλλες και στα δύο. Στο 2ο έχεις πρόσβαση μέσω της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών όπου διδάσκεσαι Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) αλλά δεν εξετάζεσαι σε αυτό το μάθημα καθόλου. Στο 5ο έχεις πρόσβαση μέσω της ομάδας προσανατολισμού των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής όπου διδάσκεσαι και εξετάζεσαι στην ΑΕΠΠ αλλά τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα Μαθηματικά και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Για παράδειγμα τα ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής βρίσκονται στο 2ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Αντίθετα τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, τα τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και τα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος) και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη) είναι μόνο στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

Το μπάχαλο παρουσιάζεται πιο αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

Σχολές Πληροφορικής και Επιστήμης των Υπολογιστών και Κατανομή τους σε Επιστημονικά Πεδία
ΣχολήΕπιστημονικά Πεδία
Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο) 2
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ξάνθη, Χανιά) 2
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Πάτρα) 2
Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (Ιωάννινα, Πάτρα) 2
Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος) 2
Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη) 2
ΤΕΙ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ΤΕ (Πειραιάς) 2
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα, Τρίπολη) 2 και 5
Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) 2 και 3
ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Αθήνα, Άρτα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Λαμία, Λάρισα, Ναύπακτος, Σέρρες, Σπάρτη) 2 και 5
Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Μυτιλήνη) 1 και 5
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) 5
Πληροφορικής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λαμία, Πειραιάς) 5
Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) 5
Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς) 5
ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Αργοστόλι, Καστοριά) 5