Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί σε Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο, Τρίκαλα και Χανιά το διάστημα από Πέμπτη 2 έως και Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου οπότε και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν όλες οι πόλεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το προηγούμενο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που διοργανώθηκε από το τριήμερο 3 με 5 Απριλίου 2014 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή 5792 μαθητές και 649 εκπαιδευτικών από 330 σχολεία που παρουσίασαν 609 ψηφιακά έργα.

Στο μαθητικό φεστιβάλ μπορεί να λάβει μέρος κάθε σχολείο από όλη την Ελλάδα (άρα και από το νομό Σάμου),ανεξάρτητα της περιοχής που βρίσκεται, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις δραστηριότητες της ώρας-εβδομάδας κώδικα (hour of code), στις βιωματικές δράσεις του Γυμνασίου, στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ. Είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια Σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.), σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων ή στα πλαίσια δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και στηρίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.), την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε.), την Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.) και την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.Τ.Π.Ε.).

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας καθώς και στο έγγραφο-εγκύκλιο 191383/Δ2/25-11-2014 του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.