Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ).

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κάθε έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Η συμμετοχή των μαθητών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής τους δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις αλγοριθμικές δεξιότητές τους, την αναλυτική και συνθετική σκέψη, να συναγωνιστούν με άλλους συμμαθητές τους και να διακριθούν ακόμα και σε βαλκανικό επίπεδο ή σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στους διεθνείς διαγωνισμούς, την Βαλκανιάδα και την Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Οι μαθητές που διακρίνονται στους διαγωνισμούς αυτούς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε τμήμα Πληροφορικής της επιλογής τους, χωρίς εξετάσεις, σύμφωνα με τον νόμο 3194/2003.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για την συμμετοχή των διαγωνιζομένων μαθητών στις φάσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαδικτυακή εγγραφή τους στον επίσημο κόμβο του Διαγωνισμού (οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και λήγουν στις 23 Ιανουαρίου 2015).

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διεξάγεται σε φάσεις που είναι τουλάχιστον δύο προκαταρκτικές και η τελική. Οι προκαταρκτικές γίνονται μέσω Διαδικτύου, ενώ η τελική περιλαμβάνει επίλυση προβλημάτων με τη βοήθεια Η/Υ σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Οι υποβολές για την Α΄ φάση πρέπει να έχουν γίνει μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου 2015 ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα (26 Ιανουαρίου 2015) θα ανακοινωθεί το θέμα της Β΄ φάσης. Το θέμα της φετινής Α΄ φάσης του 27ου Π.Δ.Π. σχετίζεται με μια ουρά παιδιών μπροστά από το κυλικείο του σχολείου τους.

Οι λύσεις που θα δώσουν οι μαθητές θα πρέπει να είναι είτε σε Pascal (χρησιμοποιώντας τον compiler της FreePascal) είτε σε C/C++ χρησιμοποιώντας τον compiler gcc 3.3.4 (στα συστήματα Linux υπάρχει ήδη κατά 99% αλλιώς ή για συστήματα Windows δείτε τις οδηγίες εγκατάστασης του gcc). Στους χρήστες Windows, πάντα με βάση τα πρότυπα που έθεσε η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής, συνιστάται η χρήση του djgpp.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, τον χρονοπρογραμματισμό, τις φάσεις, τον κανονισμό, τους μεταγλωττιστές, τα βραβεία και άλλα μπορείτε να δείτε στο επίσημο site του Διαγωνισμού. Τέλος, μπορείτε να δείτε και το έγγραφο-εγκύκλιο 189267/Δ2/21-11-2014 του Υ.ΠΑΙ.Θ σχετικά με τον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.