Συχνά, οι καθηγητές Πληροφορικής καλούμαστε να μιλήσουμε στους μαθητές μας για την ιστορία της Πληροφορίας ή/και της Πληροφορικής, όπως για παράδειγμα στο 4ο Κεφάλαιο του βιβλίου Πληροφορικής της Α΄ Γυμνασίου. Αντί να καταφεύγουμε στην απώτερη ιστορία μπορούμε να βρούμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα από την πρόσφατη ιστορία και μάλιστα από κάποιον που την έχει ζήσει. Και το καλό με την εμπειρία και την ηλικία είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις την ιστορία με το μέλλον. Γιατί ο ομιλητής στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί να λέει ότι "έχει βρεθεί στο μέλλον" και το παρελθόν τον δικαιώνει απόλυτα.

Ο λόγος για τον πατμιακής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε (Nicholas Negroponte), δημιουργού του MIT Media Lab και του προγράμματος One Laptop Per Child (OLPC), διακεκριμένου επιστήμονα της Πληροφορικής. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Νεγρεπόντε μας παρουσιάζει σύντομα την δουλειά του εδώ και 30 χρόνια. Δουλειά που περιλαμβάνει πρωτοποριακούς πειραματισμούς και προβλέψεις εκείνης της εποχής που σήμερα αποτελούν την καθημερινή μας πραγματικότητα.

Την δεκαετία του 1960, που ξεκινάει η σύντομη ιστορική μας αναδρομή, οι υπολογιστές δεν προορίζονταν για τους ανθρώπους. Ο Νεγρεπόντε τότε ασχολούνταν με "περίεργα" πράγματα όπως η σχεδίαση με τη βοήθεια υπολογιστή (Computer Aided Design - CAD). Σήμερα δεν νοείται σχεδίαση οποιουδήποτε πράγματος χωρίς υπολογιστή. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική περιλαμβάνονταν στις λοιπές ασχολίες του.

Την δεκαετία του 1970 στην έρευνα του Νεγρεπόντε κυριάρχησε η διεπαφή χρήστη (user interface). Ιδέες όπως ο χειρισμός υπολογιστών με τα δάχτυλά μας έκαναν την εμφάνιση τους. Φυσικά, όλοι αποδοκίμαζαν αυτές τις ιδέες αφού τα δάχτυλα πρόσφεραν μικρή λεπτομέρεια, μας παρεμπόδιζαν να βλέπουμε την οθόνη και φυσικά την λέρωναν. Έχει κανείς από εκείνα τα κινητά με τα κουμπιά; Φορετοί (wearable) υπολογιστές και χειρισμός με ομιλία και νοήματα που εμφανίστηκαν τότε φτάνουν σιγά-σιγά στην καθημερινότητά μας.

Όπως έφτασε και το Google Maps. Κάτι αντίστοιχο είχε ξεκινήσει ο Νεγρεπόντε το 1976. Άλλες ιδέες από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), την ψηφιακή και αλληλεπιδραστική τηλεόραση, το ψηφιακό χρήμα, την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας (βλέπε Διαδίκτυο) κ.ά. Πράγματα που αμφισβητήθηκαν έντονα (π.χ. "Nicholas Negroponte, director of the MIT Media Lab, predicts that we'll soon buy books and newspapers straight over the Internet. Uh, sure." - Clifford Stoll, Newsweek, 1995). Ωστόσο, ο Νεγρεπόντε αποδείχτηκε σωστός όταν, για παράδειγμα, το 1995 δήλωνε ότι οι μικρές, φωτεινές, λεπτές και υψηλής ανάλυσης οθόνες θα αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές - λέγε με smartphone. ("Today, multimedia is a desktop or living room experience, because the apparatus is so clunky. This will change dramatically with small, bright, thin, high-resolution displays.")

Computing is not about computers any more. It is about living.

1980, Nicholas Negroponte

Δικαιολογημένα, λοιπόν, μπορεί ευθαρσώς να δηλώνει ότι κατά κάποιον τρόπο "έχει βρεθεί στο μέλλον". Τα 30 χρόνια ενασχόλησης με την Πληροφορική, έναν τομέα που αλλάζει ραγδαία τη ζωή μας, οι τεχνολογικές καινοτομίες του και οι επιτυχημένες προβλέψεις του του επιτρέπουν να τολμά μια πρόβλεψη και για τα επόμενα 30 χρόνια, όταν δεν θα είναι πια εδώ. Μια εξοργιστικά παράτολμη και ενδιαφέρουσα πρόβλεψη. Δείτε το βίντεο...

...και τολμήστε μια αναζήτηση με τους όρους "synthetic neurobiology", "neural prosthetics" ή δείτε μέχρι το τέλος την ομιλία του Ed Boyden "Ένας Διακόπτης για τους Νευρώνες".