Οι διεργασίες για τον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο διαγωνισμός, πέρα από αυτόνομη διαγωνιστική διαδικασία, αποσκοπεί και στην επιλογή των ομάδων που θα συμμετέχουν στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που για το 2014 θα διεξαχθεί στη Ρωσία.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO - World Robot Olympiad) είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 έως 17 ετών να εμπλακούν σε μια διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες ρομποτικής. Στον σημερινό κόσμο, όπου τα αυτοκίνητα πλέον εξοπλίζονται με αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος ή οδήγησης, οι ηλεκτρικές σκούπες καθαρίζουν μόνες τους και οι γιατροί στηρίζονται σε χάπια-ρομπότ για να κάνουν γαστροσκοπήσεις, η ρομποτική αποτελεί ένα από τα πλέον απαραίτητα γνωστικά αντικείμενα και θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στα προγράμματα σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ρομποτική καταφέρνει να συνδυάσει τις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής και της μηχανικής υπό τη γενική σκέπη της πληροφορικής και μάλιστα εφαρμοσμένα μέσω του προγραμματισμού ενός πραγματικού αντικειμένου - του ρομπότ - που μπορεί να κινείται στον χώρο και να αλληλεπιδρά με το υπόλοιπο περιβάλλον του. Η ενασχόληση με ένα πραγματικό αντικείμενο που κάνει κάτι χρήσιμο ενθουσιάζει και διεγείρει το ενδιαφέρον των μαθητών. Εν τέλει, η χρήση της ρομποτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία, η εκπαιδευτική ρομποτική δηλαδή, στηρίζεται σε παιδαγωγικές και διδακτικές θεωρίες (κονστρουκτιβισμό, κονστρουκτιονισμό) πέρα από το προφανές ότι είναι σύγχρονο αντικείμενο και επαγγελματικά χρήσιμο.

Μάλιστα, η χώρα μας σημείωσε και αξιέπαινες επιδόσεις στην προηγούμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πρόσφατα ολοκληρώθηκε (διεξήχθη στις 15-17 Νοεμβρίου 2013) στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και στην οποία συμμετείχαν 39 χώρες με 392 ομάδες, 4 εκ των οποίων από τη χώρα μας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Open). Συγκεκριμένα, η ελληνική ομάδα της κατηγορίας των Δημοτικών κατέλαβε την 7η θέση από 67 συμμετοχές παγκοσμίως, με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες μας να πετυχαίνουν παρόμοιες διακρίσεις. Οι διακρίσεις αυτές δεν είναι οι πρώτες. Για παράδειγμα, η χώρα μας κατέλαβε την 9η θέση στην Ολυμπιάδα του 2012 της Μαλαισίας στην κατηγορία των Λυκείων. Όλες αυτές οι επιδόσεις, αποκαλύπτουν τις δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες μαθητές και η χώρα μας εν γένει σε αυτό τον πρόσφατο και πολλά υποσχόμενο επιστημονικό τομέα.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται μέσω του πακέτου ρομποτικής Lego Mindstorms ΝΧΤ για το οποίο έχουμε γράψει παλαιότερα. Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης όπου μπορείτε και να δείτε το έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τον διαγωνισμό ρομποτικής.