Εκτύπωση
Κατηγορία: Λογισμικό
Εμφανίσεις: 1839

Από τις βασικότερες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος χρήστης υπολογιστικού συστήματος είναι να φροντίζει για την προστασία του συστήματος. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν τα δεδομένα του (αρχεία, έγγραφα κ.λ.π.) αλλά και γιατί μπορεί να υποβληθεί σε υποκλοπή των προσωπικών του δεδομένων ή να χρησιμοποιηθεί το σύστημά του για αλλότριους σκοπούς.

Στην βιολογική μας ζωή συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιούς. Φροντίζουμε ωστόσο να προστατευόμαστε (φορώντας μπουφάν ή κάνοντας εμβόλια). Αν μολυνθούμε οι συνέπειες είναι απλώς να ασθενήσουμε και να χρειαστεί να περάσουμε μερικές αναπαυόμενοι. Για την προστασία και τη  θεραπεία μας φροντίζει κυρίως το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στην ηλεκτρονική μας ζωή χρειαζόμαστε και εκεί ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η γνώση είναι δύναμη! Οι ιοί των υπολογιστών (computer viruses) είναι προγράμματα που έχουν τη διαβολική ικανότητα να αναπαράγονται μόνα τους και να διαδίδονται από υπολογιστή σε υπολογιστή (την ικανότητα να αναπαράγονται έχουν και τα γονίδιά μας αλλά αυτά δεν τα θεωρούμε διαβολικά). Οι ιοί (πάντα των υπολογιστών από εδώ και πέρα) αποτελούν κακόβουλο λογισμικό που για να αναπαραχθεί προσκολλάται σε άλλα προγράμματα (ή έγγραφα με εκτελέσιμο κώδικα - μακροεντολές).

Πέρα από τους ιούς υπάρχουν και άλλες κατηγορίες κακόβουλων λογισμικών. Γνωστότερα είναι οι δούρειοι ίπποι (trojan horses ή απλά trojan) και τα σκουλήκια των υπολογιστών (computer worms). Δούρειος ίππος είναι κάποιο λογισμικό που ενώ έχει κάποια χρήσιμη λειτουργία περιλαμβάνει και άλλες λειτουργίες, κρυμμένες, που είναι κακόβουλες και ενεργοποιούνται όταν συμβεί κάποια συγκεκριμένη συνθήκη. Τα σκουλήκια είναι προγράμματα τα οποία και αυτά όπως και οι ιοί μπορούν και αυτοαναπαράγονται αλλά σε αντίθεση με τους ιούς δεν προσκολλώνται σε άλλα προγράμματα ενώ στόχους τους είναι να διαδοθούν μέσω ενός δικτύου και όχι να μολύνουν άλλα προγράμματα και έγγραφα.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες κακόβουλων λογισμικών, όπως (αρχίζουν τα περίεργα αγγλικά) spyware, rootkits, keyloggers, ransomware, κακόβουλα adware και άλλα. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται σε όλα αυτά ως ιοί (και καλά κάνει, δεν χρειάζεται να πάρουμε διδακτορικό στο κακόβουλο λογισμικό για να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή). Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς στη συνέχεια.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζετε αν το σύστημά σας μολυνθεί από κάποιον ιοί είναι κυρίως οι εξής:

Για την προστασία σας από τους ιούς σας προτρέπουμε να:

Για να έχετε το κεφάλι σας όσο πιο ήσυχο γίνεται πρέπει να έχετε ένα καλό λογισμικό προστασίας από ιούς. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια λογισμικά. Αλλά επί πληρωμή και άλλα δωρεάν. Τα δωρεάν παρέχονται από τις εταιρείες με σκοπό να προωθήσουν τις πιο πλήρεις εκδόσεις αυτών που πωλούν. Εδώ θα σας προτείνουμε μερικά δωρεάν antivirus. Δεν υπάρχει κάποιο καλύτερο από όλα. Είναι θέμα προσωπικών επιλογών (άντε καλά, εμείς προτιμάμε ένα από τα δύο πρώτα στη λίστα που ακολουθεί). Καλό antivirus είναι αυτό που κάνει τη δουλειά του, δηλαδή δεν επιτρέπει στον υπολογιστή σας να μολυνθεί από ιούς. Επίσης, πλεονέκτημα είναι το antivirus να κάνει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται την παρέμβαση του χρήστη στις ρυθμίσεις ή συνεχώς ζητώντας από το χρήστη ενέργειες όπως το κατέβασμα ενημερώσεων ή έγκριση εκτέλεσης προγραμμάτων κ.λ.π. Σημαντικό είναι το antivirus που χρησιμοποιείτε να μην λήγει, δηλαδή να μην σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις μετά από κάποιο διάστημα. Προτιμήστε όποιο θέλετε. Και το αυτονόητο:

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πειρατικά antivirus. Είναι σαν να βάζετε τον κλέφτη να φυλάει τα πρόβατα!

Και μερικά προγράμματα που δεν είναι αντιιικά (antivirus) αλλά στοχεύουν και αυτά στην προστασία σας από κακόβουλο λογισμικό.